Vardagen är lättare men lite skratt

skrattAtt behöva gå igenom en hel dag utan att kunna lyfta på smilbanden är tyvärr verkligheten för många. I Sverige är det vanligt att folk inte förstår att man behöver kunna göra sig av med lite energi på ett hälsosamt sätt.

Samhället i sig och alla traditioner gör oss svenskar till ett folk som inte är öppna för att man fungerar utanför normen.

På arbetsplatsen

Det börjar dock bli lite bättre med fler och fler företag som förstår att deras anställda mår bättre när omgivningen inte är tystlåten och man får dra ett skämt över en kopp kaffe med kollegorna. Språkforskaren Maria Ohlson säger att man kan stärka kreativiteten genom att använda sig av humor.

Att inte vara rädd för att det man säger ska tas som något negativt gör att människor delar med sig av tankar kring diverse ämnen och är något som kan vara positivt för företaget i sig.

Att på sitt jobb som ekonom på en bank kunna säga något som: ”Vad gör björnmaknaden på vintern? Går i bank-ID” kanske inte räknas som produktivt men att skratta och dela med sig av sin personlighet främjar en mer öppen arbetsmiljö. Vi har mycket att lära oss av länderna i södra Europa.

Även på en arbetsplats som normalt förknippas med en mer sluten omgivning som till exempel en bank, mår alla bättre av att en anställd känner sig trygg nog att uttrycka sig med humor utan att ses som konstig eller knäpp.

I vardagen

Det finns många familjer som har en dynamik som tillåter dem att säga vad som helst till varandra och alla vet att det är ett skämt och skrattar. Bland folk som vi inte känner är det dock lite annorlunda i Sverige.

Oavsett om det är i mataffären eller på bensinmacken där vi inte är nära vänner med andra människor finns en slags osynlig vägg som skulle må bra av att förtunnas eller helt försvinna.

Tänk dig att kunna gå in till banken för att du ser en skylt som säger “jämför lån här” och när du sätter dig ned med den ansvarige kunna dra ett skämt som: ”Varför går du inte och fyndar på auktioner längre? Det finns så många motbjudande personer där.” Så klart så är lån ett viktigt och på sätt och vis ett allvarligt ämne, det kan ju ha stora konsekvenser på en individs privatekonomi.

Men en sådan attityd skulle kunna lätta stämning och göra det enklare för alla parter att kunna få uttrycka sig utan att behöva vara formella.

Oavsett var i våra liv som vi befinner oss blir det alltid enklare och lättare att ha en gemenskap med de omkring oss. Att vara social är en mänsklig nödvändighet och då det finns person omkring oss som fyller denna viktiga sociala roll hjälper det människor att orka med en lång arbetsveckan på ett annorlunda sätt.

Vad för skämt brukar du säga för att lätta på stämningen?

Relaterade artiklar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close