Smart verktyg för gymnasiet

-Så får du det kul under gymnasietiden!

Skolåret närmar sig redan sitt slut och många längtar till sommarlovet. Kanske du är en av dem som startar på gymnasiet i höst? Kom ihåg att din gymnasietid inte bara ska vara plugg utan att du också ska ta dig tid till att ha roligt med dina vänner!

Har du valt rätt utbildning?

Först av allt så ska du slappna av när det gäller din framtid och vilken linje du valt: du kan välja om vad det gäller karriär många gånger under de kommande åren, så välj det som du känner är rätt just nu.

Det svenska skolsystemet är uppbyggt runt att du ska kunna komplettera studier så om du just nu är rätt skoltrött och inte alls känner för att fortsätta plugga nonstop i 6-9 år till, så kan du satsa på en utbildning som ger jobb efter gymnasiet. Om du sedan ändrar dig så läser du upp de ämnen du behöver för din drömutbildning.

Om du redan går på gymnasiet men känner att du valt fel så kan du också byta program under utbildningen. Det går ofta att byta skola och/eller program, om ditt val känns helt fel, så ingen panik! Det kan förstås ibland vara svårt att bara byta från en linje till en annan, eftersom de kan innehålla olika kurser, eller för att de inte har plats till dig, men fram till du fyller 19 kan du söka om och börja på första året igen.

Men, det är även bra att ge skolan/programmet en chans. Oftast kan det kännas lite nervöst i början, så se vad som händer efter ett par månader när du fått nya vänner och lättare hänger med i undervisningen.

Smarta verktyg som studiehjälp

Om du känner dig ovan om hur du skrivet uppsatser till gymnasiet så finns det hjälp att hämta på exempelvis inspio som har som mål att förbättra utbytet av undervisningen, din skriv- och läshastigheteter genom att låta dig bli inspirerad av andras erfarenheter – speciellt genom att lära av andras fel/svagheter men mest av deras styrkor.

Du kan även starta en studiegrupp med dina klasskamrater, online eller IRL, så att ni både snabbt blir vänner men också kan prata igenom vad lärarna egentligen menade på timmen.
Att gå på gymnasiet betyder för de flesta att man nu är mer studieinriktad än i grundskolan så det är inte någon som kommer tycka att det är konstigt om du frågar.

Men om jag inte vet vad jag vill då?

För att välja gymnasieprogram och skola behöver du inte alls bestämt dig för vad du vill jobba med. Det är svårt att veta när man är 16 år vad man vill göra om 10 år. Och ärligt talat, dina föräldrar vet ännu mindre än du om vad du bör jobba med, så var försiktig med att låta dem styra alltför mycket! Välj istället efter vad som är intressant och roligt. Du ska plugga det i tre år, så är det språk, teknik, media? Kanske du gillar att laga mat?

Många väljer gymnasium utifrån vad vännerna gör, men det är lite farligt eftersom du garanterat får nya vänner under gymnasiet och tappar många av de gamla. Så gå på magkänslan!

Relaterade artiklar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close