Roliga historier om lottovinnare

Annons:

Att vinna på lotto är mångas stora dröm. Speciellt drömmer man om den där stora vinsten, att ta hem en riktig jackpott. Det här är en dröm som verkar vara lika stor i de flesta länder världen över. Chansen att vinna en storvinst på lotteri är betydligt mycket mindre än risken att träffas av blixten. Detta vet de flesta men ändå fortsätter vi att spela, hoppas och drömma. Det finns forskning som visar att det inte endast är vinsten som får oss att vilja spela, själva chansen av att vinna pengar får vårt lustcentrum i hjärnan att gå i gång. Även om chansen är minimal så blir den ju faktiskt ännu mindre om vi inte spelar alls. Kanske är det detta som får miljontals spelare att varje vecka satsa en slant på lotto och hoppas att drömmen ska slå in. De är få men de finns och här ska vi fördjupa oss i ödet för några av världens storvinnare.

En riktig storvinnare

Vi börjar med den smått otroliga men helt fantastiska historien om en man vid namn Stefan Mandel som vunnit 40 miljoner dollar på fjorton olika lotterier i tre länder. Man brukar ofta säga att det är en på miljonen när man menar att någonting är näst intill omöjligt. När det gäller att vinna en storvinst från något av världens nationella eller internationella lotterier är den chansen ofta egentligen enbart en på många miljoner. För ett av Nordamerikas största lotterier är chansen att vinna jackpot nära en på trehundra miljoner. Ganska liten med andra ord. Så hur har då denna man från Rumänien lyckats?

Stefan Mandel levde den första delen av sitt liv i Rumänien där han utbildade sig och verkade som matematiker. Det kan vara hans matematiska kunskaper som hjälpte med vinsterna. Tillsammans med några vänner spenderade han flera år till att tänka ut en metod som skulle kunna säkra en högvinst. Detta var på 1950-talet och när han satsade första gången var planen att kanske få fem eller sex rätt av sju möjliga. I stället vann han jackpotten. Efter att ha bott i Israel under en kortare tid slog sig Mandel slutligen ner i Australien. Eftersom han var medborgare i Australien kunde han spela på inhemska så väl som brittiska lotterier, vilket till slut fick honom att vinna otroliga fjorton storvinster på tre olika länders lotterier.

Caption: Neal Wanless fick råd att renovera sin ranch efter vinsten.

Cowboy med tur

Året 2009 såg inte ut att bli ett bra år för ranchägaren Neal Wanless. Hans ranch i South Dakota i USA höll på att förfalla för att han inte hade råd att göra de reparationer som behövdes. Endast 23 år gammal tänkte Wanless nästan ge upp då han även hade en betungande skatteskuld att betala. Under ett besök i närmaste stad, lustigt nog med namnet Winner, bestämde han sig för att ändå satsa några surt förvärvade dollar på en lott. Han satsade fem dollar och valde ut nummer med hjälp av födelsedatum för personer han kände. Detta skulle visa sig vara en lyckoträff då han vann jackpotten på åttioåtta miljoner dollar, efter skatt. Med pengarna kunde han nu rusta upp sin ranch till toppskick och den är idag en av områdets dyraste markegendomar med flera lyxiga bostadshus. Så denna lilla investering visade sig vara väl värd.

Dra till dig tur

Cynthia Stafford hade det verkligen tufft ekonomiskt när hon 2007 vann 112 miljoner dollar på ett nationellt lotteri. Innan det hade hon svårt att få ihop pengar till de mest nödvändiga räkningarna. Hon hjälpte även sin far att få ihop tillvaron. Hon var precis på väg att förlora sitt hus när hon vann den otroliga jackpotten. Men historien om Cynthias miljonvinst började redan tre år tidigare när hon fick en uppenbarelse om just dessa siffror, 112. Hon följde många av de så kallade laws of attraction metoder, förkortade LOA. Hon skrev till exempel ner de nummer som hon satsat på och sov med dem under kudden. Vidare spenderade hon tid med att meditera och visualisera runt hur det skulle kännas när hon skulle vinna. Hon tänkte också intensivt på just dessa nummer, 112, och såg framför sig de många miljoner hon skulle vinna. Cynthia Stafford lever idag ett bra liv som filmproducent och filantrop. Hon har inga problem med att betala sina räkningar.

Caption: Cynthia Stafford använde sig av meditation för att visualisera hur det skulle kännas att vinna.

Byggde en park med vinstpengar

2011 fick John Kutey ett telefonsamtal från en kollega på den statliga myndigheten han jobbade på. Det visade sig att det lotterisystem som kollegerna på avdelningen spelade på hade slagit in. Arbetskompisarna hade tillsammans vunnit den helt otroliga jackpotten på 319 miljoner dollar. John fick tillsammans med Linda Kutey ut 28,7 miljoner dollar och de bestämde sig direkt för att de ville använda en del av pengarna till att ge tillbaka till deras närområde i New York, Green Island. Efter att ha haft ett möte med stadens ledning kom de fram till att skänka tvåhundra tusen dollar till att rusta upp en park som alla invånare i Green Island sen kunde njuta av. Det var helt enkelt deras sätt att ge tillbaka till det samhälle de levt i och uppskattat.

Gav bort halva vinsten

På nyårsdagen 2019 var det ett par från Nordirland som hade den vinnande lottoraden. Paret Frances och Patrick Connely vann en riktig storvinst på 115 brittiska pund, motsvarande ungefär 1,3 miljarder svenska kronor. Det var då den största vinsten någonsin att delas ut på Nordirland. Paret blev naturligtvis övervälvande glada över vinsten. De gjorde direkt upp en lista på cirka femtio personer i sin närhet som de ville hjälpa ekonomiskt. Deras lust att ge av vinstpengarna till välgörenhet slutade inte där utan de har bland annat grundat två välgörenhetsstiftelser och köpt presenter till tusen pensionärer. Idag, cirka två år sen vinsten, beräknar de att de har gett bort nära 60 miljoner pund och att det känns riktigt bra.

Gav bort hela vinsten

Att ge bort halva sin vinst känns kanske som mycket men det finns de som går ett steg längre och ger bort hela vinsten. Det kanadensiska paret Allen och Violet Large vann 2010 en vinst på 11 miljoner dollar. Paret som då var i 70-årsåldern kände sig helt överväldigade av den stora summan med pengar. De kände att det bara gav dem bekymmer över vad de skulle göra med pengarna. Därför tog de beslutet att ge bort alla pengar till vänner, välgörenhet och skolor. Efteråt kände de sig mycket bättre. Jo, det är nog ingen svår gåta att lista ut, att det skulle kännas bra att ha lyxen att ge bort en så stor summa pengar.

Relaterade artiklar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close