Vad är humor för dig? Humor i olika former

Vad kallar en aktietrader en misslyckad affär för?

– En långsiktig placering.

 

Skämt kräver alltid igenkänning och därför är inte all humor rolig för alla andra. Om du aldrig hört något om pengar så är inte skämt om ekonomi roliga.  Om du aldrig har tänkt på att köpa aktier så kommer skämtet ovan inte alls att vara kul. Om du aldrig varit pank, eller orolig för att vara pank, så kommer du heller aldrig att skratta åt skämt om att bli jagad av inkasso. Men samtidigt får det ju heller inte komma alltför nära, som exempelvis det tidigare exemplet. Många skulle nog snarare grimasera om de just fått ett brev från kronofogden om det är det du skämtar om.

 

Språket du använder betyder också mycket. Nästan alla länder har sin egen utpräglade typ av humor; engelsmännen har sin ”torra humor”, danskarna sin rätt tuffa ”ironi” och amerikanerna har sin ”in your face” humor med folk som slår sig eller gör bort sig. Vissa länder, som Frankrike, älskar att ha en sofistikerad humor, och många vill gärna skratta åt sig själva, så länge det inte kommer från någon vi upplever som fientlig.

Slapstick

Slapstick är något som funnit i alla tider, om någon ramlar på ett bananskal och faller komiskt så skrattar vi.

Slapstick som skildrar fysiska händelseförlopp och våldshandlingar på ett överdrivet och därmed komiskt sätt, kan du ofta se på film och tv, då ofta med pålagda ljudeffekter. Det har funnit många kända slapstick-talanger runt om i världen som Buster Keaton, Charlie Chaplin, Rowan Atkinson och Jim Carrey. I Sverige har vi Gösta Ekman som oslagbar i kroppskontroll och timing.

Slapstick-komik blev populärt i stumfilm (se stumfilmstempo), och senare i tecknad film.

Själva förmedlingen av skämtet betyder också enormt mycket, vi har alla varit med om att ett fantastiskt skämt fallit platt till marken bara för att personen som berättat den börjat fel, gjort fel min, eller till och med betonat på fel ställe.

Ståupp och häcklare

Ståuppkomik, av engelskans stand up comedy, är en form av komisk underhållning, som bara blir allt mer populär bland svenskarna. Man kan inte säga att det handlar om klassiska skämt, trots att det är en ensam underhållare, ståuppkomiker, som gör allt för att få publiken att skratta. Ofta handlar det om en kombination av roliga historier och anekdoter och korta oneliners, som alla ska vara så överraskande som möjligt.

Ståuppkomiken sägs ha sina rötter i Amerika under det sena 1800-talet, och blev på allvar populärt i mitten av 1950-talet i USA genom komiker som exempelvis Lenny Bruce. Målet med ståuppkomik är att få publiken att skratta måste ståuppkomikern anpassa sitt material efter situation och publik.

En komiker som inte lyckas leverera och få publiken att skratta kan själv häcklas av publiken, det vill säga råka ut för rätt hård kritik som skriks upp mot scenen. En van ståuppkomiker kan då ge svar på tal och vinna tillbaka publiken, men om du inte lyckas så faller hela akten.

Humor kommer i många olika former, så frågan är förstås inte vad som är humor utan vad får dig att skratta.

Relaterade artiklar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close