Hur hittar man världens roligaste skämt?

Världens roligaste skämtTillbaka i år 2001 beslutade sig psykologen Richard Wiseman å universitetet i Hertfortshire och Det Brittiska Sällskapet till Vetenskapens Främjandes vägnar att leda detta forskningsprojekt.

Han upprättade hemsidan laughlab.co.uk. Här kunde alla skicka in deras skämt och på samma gång få sin röst hörd om vilket av skämten som de tyckte bäst om. Det blev till 40 000 inskickade skämt från 70 olika länder med över 2 miljoner röster. Projektet tog lite över 1 år att färdigställa och komma till en konkret konklusion. Första plats fick allt som allt 65 % av rösterna.

Resultatet av världens bästa skämt

Två amerikaner från New Jersey är på jakt ute i skogen, då den ena plötsligt faller.
Han andas inte, och hans ögon är helt glasaktiga.
Jaktkamraten hivar upp sin mobiltelefon, ringer 112 och stammar: ”Min kamrat är död. Vad ska jag göra?”.
Telefonisten svarar: ”Ta det helt lugnt. Jag ska nog hjälpa sig. Men först måste vi vara helt säkra på att han är död”.
Det blev tyst i luren. Så hörs det ett skott.
Jägaren kommer tillbaka till luren och säger: ”Okej, och nu då?”.

Tyckte du att detta skämt var roligt eller känner du till andra som är roligare?

Psykologen Wisemans förklaring på varför det precis är detta skämt som blev valt som världens bästa var: ”Det finns givetvis skämt som vissa människor anser är mycket roligare, men detta jaktskämt tilltalar till en bred sektion då det består av tre viktiga element:”

  • Vi känner oss kunnigare än den dumme jägaren.
  • Vi blir överraskade över att han missförstår telefonisten.
  • Skämt hjälper oss att skratta över vår rädsla för döden.

Det bör nämnas att omkring 1/3 av de inskickade skämten inte blev godkända, då de antingen var för rasistiska eller grova.

En liten humoristisk 3 minuter lång video med psykologen Richard Wiseman och världens roligaste skämt (Videon är på engelska)

Skämtpreferenser

Projektet visade även stora skillnader i humor från land till land.
Länder såsom England, Irland, Australien och Nya Zealand föredrar skämt som har vissa ordlekar i sig.

Amerikanarna och Kanadensarna ansåg att skämt var roliga om en annan blev förolämpad eller gjord till åtlöje.
Många europeiska länder verkade vara mer intresserade av smått surrealistiska skämt.

Englands roligaste skämt:
En kvinna med ett spädbarn på armen står på en buss. Chauffören säger: ”Oj, det där är det fulaste barnet som jag någonsin har sett”.
Kvinnan går ner till den bakersta delen av bussen och sätter sig rasande ner. Efter ett tag säger hon till en man på sätet vid sidan om: ”Chauffören har förolämpat mig”, varav mannen vid hennes sida säger: ”Gå upp till honom och ge honom en riktig tillsägelse, så håller jag din apa undertiden.”

Kanadas roligaste skämt:
Då NASA började skicka deras första astronaut upp i rymden märke de snart att en vanlig kulpenna inte kunde användas på grund av brist på tyngdkraft. För att lösa problemet använde NASA de nästa 10 åren och 12 miljarder dollar på att utveckla en kulpenna som kunde skrivas med i rymden, upp och ner, undervatten, på nästan alla ytor samt i otroligt höga och låga temperaturer. Ryssarna löste problemet med en blyertspenna!

Australiens roligaste skämt:
En kvinna gick in på kontoret hos sin privata läkare. Med en mycket bekymrad min sa hon:
”Jag märkte redan då jag stod upp på morgonen och såg mig själv i spegeln att mitt hår var fult, jag hade många rynkor, mina ögon var blodsprängda och jag hade mörka ringar under ögonen. Jag liknade ett lik. Vad är det för fel på mig?”
Läkaren använde ett par minuter med att kika på henne och sticka på olika ställen. Han sätter sig lugnt ner och säger: ”Jag kan i varje fall dra slutsatsen att det inte är något fel med din syn.”

Dansk humor
Dansk humorAv de 70 deltagande länderna i projektet kom undersökningen fram till att våra grannar Danmark och deras humor kom in som nummer tre. Såsom tidigare skrivet var många europeiska länder glada för surrealistiska skämt såsom nedan.

En schäferhund kommer in på ett telegrafkontor och dikterar: ”Vov, vov, vov, vov, vov, vov, vov, vov, vov!”
Telegrafisten säger: ”Här är bara nio ord. Du kan skicka ännu ett vov för samma pris”.
Därtill svarade hunden: ”Jamen, det kommer ju inte att ha någon mening alls”.

Här på sidan kan du givetvis hitta många fler roliga skämt indelade i olika kategorier. Här är de 3 mest eftertraktade skämtkategorierna som du kan hitta på sidan:

  • Alle barnen skämt – Dessa skämt är mycket populära bland barn av flera orsaker. Först och främst är de lätta att komma ihåg då de är korta och dessutom innehåller rim. Därutöver är dessa skämt baserade på namn, och om barnen kan hitta ett skämt med ett namn som de känner igen så är det särskilt dem som de tycker om.
  • Blondin skämt – En klassisk kategori som de flesta känner till. Jag vet inte helt hur det kommer sig att blondiner skulle vara dummare än andra, men det har uppenbarligen hängt fast och de har deras egen kategori.
  • Din mamma skämt – Dessa skämt härstammar från Amerika och gör andras mammor till åtlöje. Om hon är ful, gammal, tjock, glömsk eller något helt annat betyder det inte så mycket. Många av dem är grova och förolämpande. Ändå är det otroligt många som anser dessa vara roliga.

Topp 1 000 roligaste skämten i världen.

Efter projektet valde psykologen Richard Wiseman att ge ut en liten bok med de topp 1000 roligaste skämten. De är givetvis allesamman på engelska, men om du har lust att läsa dem så finns de här: 1000 roligaste skämt

Relaterade artiklar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button