Vad är ljusterapi?

Reklam

Det finns en terapiform som heter ljusterapi. Det innebär att du utsätts för ljus, från en lampa, eller flera. Denna metod har provats en hel del som metod mot depressioner samt andra besvär som är känslomässiga. Vinterdepressioner är ett mycket vanligt användningsområde. Om du vill ha en egen ljusterapilampa, så kan du hitta det hos Svensk Ljusterapi. Här i Sverige är det ju långa, mörka vintrar och att då använda ljusterapi kan vara bra. Det gör det lite lättare att ta sig igenom den mörka årstiden.

Ljusterapi mot depression

Under 1980-talet kom begreppet SAD (Seasonal Affective Disorder) att myntas av den amerikanska forskaren Rosenthal. Då handlade det främst om personer med bipolär sjukdom eller kraftig depression som fick förvärrade symtom under vinterhalvåret. En teori var att mörkret påverkade och då kom ljusterapi att bli något man valde att testa.

SAD kallas för vinterdepression här i Sverige. Typiska symtom på det är att känna sig konstant trött, ha en ökad morgontrötthet, vara nedstämd och orolig samt att man får ett ökat sockersug.

Dessa symtom ökar tydligt just under den mörkare delen av året. Man tror även att depressionen är kopplad till hormonet melatonin. Detta hormon produceras i större mängd då det är mörkt. Detta hormon är vad som gör oss trötta. Men för mycket av det, det gör oss allt för trött

Var kan jag få ljusterapi?

Det finns anläggningar som erbjuder ljusterapi samt att det även kan finnas på spaanläggningar som vissa privata vårdinrättningar. Men det finns även möjlighet att göra din egen ljusterapi, men hjälp av ljusterapilampor. Dessa går att hitta på nätet, bland annat hos Svensk Ljusterapi. Lamporna finns i olika styrkor, storlekar och utformningar. Du kan även ha med dig dem på resa, samt ha dem på jobbet. De kan hjälpa dig om det är så att du känner av att du är deprimerad.

Relaterade artiklar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button