Vad är egentligen ett roligt skämt 

Vad som egentligen är roligt och vad som är kul att skämta om är ett samtalsämne som gång på gång kommer upp på tal. Och trots att det kan kännas som ett uttjatat samtalsämne så är det högst aktuellt att diskutera. För om man är intresserad av roliga skämt och älskar att skämta så måste det ju vara högst relevant för en att ens skämt faktiskt också tas emot på ett bra sätt och att det faktiskt är roligt. 

 

Ska inte behöva förklaras 

Så vad är då ett roligt skämt? Först och främst så kommer det självklart att vara individuellt vad som egentligen är roligt och vad som inte är det. Men ett skämt som är roligt och bra ska i alla fall helst inte behöva förklaras. Om man skämtar om någonting och det är så diffust eller bara är ett ämne som faktiskt inte är kul att det behöver förklaras i efterhand för mottagare, då har det troligtvis inte varit ett lyckat skämt. Utan om det är ett roligt skämt ska mottagaren förstå vad det är som är roligt utan att behöva be om en förklaring. Det betyder också att skämt behöver anpassas efter vem man faktiskt skämtar med.
 

Skämta hellre på ens egen bekostnad än andras 

Man brukar säga ibland att det är roligt att skämta genom att sparka uppåt men inte neråt. Det betyder att ett roligt skämt kan vara om man skämtar smakfullt om någon i en maktposition, men det är inte lika kul om man skämtar om någon som inte har samma makt. Därför kan en utgångspunkt vara att hellre skämta på ens egen bekostnad än på andras.  

 

Skämt vid rätt tillfälle 

Men än av de viktigaste sakerna att tänka på vad gäller skämt förutom att dessa ska vara roliga och rimliga utan att trampa på någon annan, är nog ändå att anpassa dem efter situationen. Beroende på vem man är med så kan man skämta på olika sätt och beroende på hur länge man känner varandra. För skämt handlar ju om att den andra också förstå att det är ett skämt och att det alltså inte någonting som du tycker som person på riktigt.  

 

Det betyder att om du är i gång med IX dejtning så kanske man måste vara lite försiktig med vad man skämtar om. Det är inte säkert att ett one night stand kan förstå din skämt på samma sätt som dina vänner kan. Utan det finns stor risk för att det uppstår missförstånd om man inte tänker sig för innan man säger något. Så det gäller att tänka igenom vilken situation och position man är i innan man drar ett skämt, så att man tror sig vet att det faktiskt kommer att uppfattas som roligt.  

 

 

 

 

Relaterade artiklar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button