Mjäll – en plåga för många

Att välja rätt produkter för sitt hår är många noga med. Man tittar ofta på vad som passar till torr och fet hårbotten, vad som är bäst för tunnare hår och vilket som passar bäst för lite längre hår. Det finns massor av produkter att välja mellan på marknaden, vissa funkar bättre än andra och vissa är också betydligt dyrare än andra.

Mjäll är för många en plåga, oavsett vilka produkter de väljer så är det svårt att bli av med mjället för en del. Förutom att det är tråkigt att ha en massa vita prickar i håret som ibland också ramlar ner på kläderna kan mjäll ställa till en hel del andra bekymmer som till exempel eksem.

Varför får man mjäll och hur kan man undvika det?

Det är inte helt klart vad det är som gör att vissa människor drabbas av mjäll. En förklaring kan vara att huden hos en del människor reagerar på en sorts jästsvamp som finns överallt på huden hos vuxna människor. Har man den svampen i större mängder eller om man är väldigt känslig mot den så kan huden reagera genom att börja producera fler hudflagor. 

Det är inte alls säkert att du kan påverka förekomsten av mjäll överhuvudtaget men det finns några knep att ta till för att förebygga:

  • När du ska välja ett schampo till ditt hår så välj gärna ett som inte torkar ut hårbotten.
  • Om du gillar att ha mössor och hattar på dig, så välj de som inte sitter alldeles för tätt inpå huvudet. Det kan nämligen göra att svamp växer till.
  • Skippa helst starka produkter i håret såsom mousse och spray då de gärna torkar ut din hårbotten och ökar dina eventuella besvär.

Hur behandlar man mjäll?

Om du har lindriga besvär med mjäll i hårbotten så kan du testa att tvätta ditt hår med ett milt mjällschampo. Hjälper inte det kan du istället välja ett specialschampo som innehåller selen. Mjällschampo finns både i vanliga livsmedelsbutiker och på apoteket. Om inte ett schampo hjälper så prova ett annat tills du hittar ett som hjälper. 

Hjälper inget av dessa schampo eller du lider av större besvär så kan du prova ett schampo som tar bort hud-svampen. Då behandlar du ditt hår och hårbotten två gånger i veckan under en period på cirka fyra veckor. Därefter kan du underhålla behandlingen en gång i veckan eller när du känner att du har behov för det. Den här typen av schampo säljs på apoteket och du behöver inte ha ett recept. 

 

Relaterade artiklar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button