Lagerhumor – Hur humorn fungerar på en typisk svensk arbetsplats

LagerhumorVi svenskar är kända som tystlåtna och tillbakadragna. Men på svenska arbetsplatser är tonen ofta en annan. När man har ett riktigt sammansvetsat gäng med goa gubbar och gummor kan tonen ofta vara väldigt rå, hjärtlig och ofta en smula barnförbjuden.

En typisk arbetsplats där en sådan arbetsplatshumor brukar frodas är inom lager och logistik. Kombinationen av ett tungt, ofta monotont arbete och många arbetskamrater som arbetar nära inpå varandra gör ofta att humorn är det enda som håller myteriet borta. Så nästa gång du väntar på en leverans från ett företag inom logistik/pakettransport kan du vara säker på att utan ett rått skratt hade ditt paket förmodligen blivit slängt i väggen snarare än effektivt packat och levererat.

Det finns många faktorer som bidrar till denna stämning:

1.Galghumor

När det är måndag är det måndag för alla och när det skiter sig får alla lida. För att orka med när jobbet är som tyngst och helgen känns som avlägsnast är humorn ofta en nödvändig försvarsmekanism. Den som fortfarande kan se de det roliga i jobbet när det verkar som tyngst hjälper till att höja moralen i hela arbetslaget.

2.Lappsjuka och monotoni

Lappsjuka eller cabin fever som det kallas ibland frodas verkligen på ett lager. Man jobbar i en instängd miljö med stor brist på solljus och man stirrar på samma bleka ansikten varje dag. Man kan bara diskutera ämnen som semester, barnen och bilen så länge innan man vill slita sitt hår. Har man inte förmågan att vända på steken och se gamla situationer och konversationer man upplevt en miljard gånger på ett nytt sätt tappar man snabbt förståndet på ett lager.

3.Lustigkurren

På nästan alla arbetsplatser finns det en person som verkar spendera sin arbetsdag mer med att göra sig lustig än att faktiskt arbeta. Denna medarbetar kan visserligen reta gallfeber på somliga tråkmånsar som envisas med att prioritera att arbeta men även om lustigkurren aldrig kommer prestera de bästa plocksiffrorna eller hitta nya sätt att effektivisera logistiken är han ändå en helt omistlig del av arbetslaget. Tänk bara på hur mycket gråare de dagarna lustigkurren är ledig eller sjukskriven är, och faktiskt när arbetsledaren summerar ihop statistiken visar det sig ofta att resultaten på något magiskt sätt blir sämre utan lustigkurren.

Detta var bara några korta exempel på humor kan fungera för att hålla ihop arbetslaget på ett lager. Det finns många andra arbetsplatser som fungerar på ett liknande vis. Hur hjälper humorn dig att klara dig genom arbetsveckan?

Relaterade artiklar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close