Allt om sparcyklar

En sparkcykel eller scooter som det heter på engelska är ingen cykel även om namnet faktiskt innehåller det ordet utan är ett fordon med fyra hjul, styre och en platta som man ställer fötterna på. Dess enkelhet kombinerad med deras snabbhet är förbluffande och gör att sparkcykeln har många anhängare.

Även om man oftast förknippar sparkcyklar med små barn som leker med dem och tar sig runt i en statsmiljö så är deras historia lite annorlunda och inkluderar inte de yngre.

Deras första användningsområde var faktiskt på flygplatser och stora industribyggnader där de anställda fick hjälp av sparkcyklarna för att snabbare ta sig runt. De första sparkcyklarna tillverkades under 1985 så det är ett relativt nytt fordon.

 

Vem passar dem?

Idag används sparkcyklar både av vuxna och barn. Det roliga är att i princip alla tycker det är roligt att åka på sparkcykel oavsett ålder eller plats.

Dess främsta fördel är som sagt dess fastighet. Idag kan man även hyra en sparkcykel och ta sig från en plats till en annan, något som är väldigt populärt i de större svenska städerna.

Vem passar en sparkcykel? Ja, alla om man tänker efter då det absolut inte finns några åldersbegränsningar

 

Viktigt att tänka på

 

När du ska använda en sparkcykel bör du först och främst tänka på att anpassa styret. Att ha fel höjd på styret är även det vanligaste misstaget som de flesta gör.

Är du nybörjare bör du ha styret till höften. Det är den maximala höjden. Med andra ord går det också bra att ha de 5-10 cm lägre ner utan att det känns obehagligt.

Här kommer ett bra exempel. Om åkaren är 130 cm lång bör styrhöjden vara på 70cm.

Tänk också på att det idag finns gällande lagstiftning för dig som åker på automatiserad sparkcykel i Sverige. Det finns grundregler som måste följas, annars riskerar du böter.

 

Relaterade artiklar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button