Tips för att få mer pengar över till det roliga i livet

Många av oss drömmer om att ha lika roligt som alla andra på sociala medier – kunna gå ut och äta, gå på konserter och flyga till olika europeiska huvudstäder för en helg. Tyvärr är det få av oss som faktiskt har pengar över för att roa oss med de många utgifter som vi har. Som tur är har vi sammanställt några tips för dem som vill försöka undvika den ekonomiska stressen och förhoppningsvis, så småningom, få mer pengar över till det vi tycker är kul!

Samla existerande skulder

Om du har flera befintliga lån och krediter som hänger över dig kan det vara en bra idé att försöka bli av med dem först. Om det är möjligt rekommenderar vi att du slår ihop dina lån till ett större lån för att göra återbetalningen mer hanterbar och potentiellt sänka din ränta. 

Denna process kallas skuldkonsolidering och de lån som används kallas normalt för samlingslån. Samlingslån är ett paraplybegrepp för olika lån som kan användas för att samla skulder. Till exempel kan ett privatlån som ett sms lån användas. Se bara till att kvalificerar dig för en schysst ränta!

Prioritera dina utgifter

Om du vill ha pengar över till de roliga sakerna i livet kan du behöva göra några förändringar i din vardag. Det betyder inte att du ska sluta unna dig själv – det är ju trots allt det du vill göra mer av! 

Men skulle du inte hellre gå på konsert med ditt favoritband när de kommer till stan än att njuta av en dyr latte under lunchrasten varenda dag? Försök att hålla koll på dina dagliga utgifter för att se vart dina pengar faktiskt går. För detta steg kan du med använda dig av en app utformad för just detta ändamål. Appen kan till exempel kopplas till ditt bankkonto, så du hela tiden ser vart dina pengar går.

Gör sparandet roligare med små delmål

Ett sätt att göra sparandet roligare är att sätta små delmål! Dessutom vet du inte om du gör några framsteg om du inte håller reda på hur det går för dig. Små delmål kan belönas – om du exempelvis avstår från den där latten under varenda lunchrast kan du unna dig en latte i veckan i stället. 

Rent psykologiskt fungerar delmål jättebra. Eftersom vi du genom delmål fokuserar på vad du vill göra och vad du vill nå, ökar sannolikheten för att du rent av kommer lyckas med dina stora mål. 

Förvänta dig det oväntade

Även om vi uppmuntrar dig att planera din budget så att du får mer pengar till nöjen, rekommenderar vi ändå att du tänker långsiktigt. Plötsligt kan det oväntade inträffa, det kan vara ett akut tandläkarbesök, ett besök hos veterinären eller en renovering som måste göras. 

I stället för att ta ett lån är det bra att ha ett sparkonto med tillräckligt med pengar för att täcka sådana oväntade utgifter. Faktum är att din budget alltid bör bestå av en viss summa pengar som du avsätter för att täcka just nödutgifter.

Relaterade artiklar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button