Kan ett gott skratt verkligen förlänga livet?

Ingen tvivlar väl på att vi mår bra av att skratta, men ligger det verkligen någon vetenskap bakom det välkända uttrycket att ett gott skratt förlänger livet? Har det någon inverkan på vår fysiska och/eller mentala hälsa, eller är det bara ett tomt talesätt?

Vad händer i kroppen när vi skrattar?

Enligt en studie av forskare från Nashville kan vår energiförbränning öka med inte mindre än 10-40 kalorier om dagen bara genom att vi skrattar 10-15 minuter. Ett ganska fantastiskt sätt att banta, inte sant! Ett ordentligt skratt ökar pulsen, stärker immunförsvaret och förbättrar syresättningen av blodet. Det lösgör dessutom endorfiner, kroppens eget ‘må bra-hormon’, som sänker muskelspänningar och gör oss lyckliga – åtminstone för stunden. Ett regelbundet flöde av endorfiner minskar stress och risken att bli deprimerad, så det är verkligen ett guldkorn när det kommer till vårt mentala välbefinnande! På paste.nu hittar du massor av roliga och intressanta artiklar som säkert kan få dig att dra på smilbanden. 

Tips för att skratta mera

Kan man verkligen lära sig att skratta mera? Ja absolut! Experterna tipsar om att göra det till en del av vardagsrutinen. På samma sätt som du kanske försöker förbättra din rutiner gällande motion eller matvanor kan du påminna dig själv om att skratta mera. 

  • Leta aktivt upp saker du tycker är roliga, en bok med skämt eller liknande för att börja dagen på bästa möjliga sätt. Läs mer och upptäck fler sätt att må bättre.
  • Le. Då det stämmer att ett leende inte tillräckligt för att frambringa de hälsoeffekter vi tidigare nämnde, är det ändå ett bra steg på vägen. Med ett leende sprider du glädje bland dina medmänniskor och det öppnar dörrarna för skrattet. Se det som en uppvärmning.
  • Omge dig med människor som får dig att skratta. Alla är inte roliga av naturen, och de människor i din närhet som kan konsten att berätta skämt eller dråpliga upptåg ska du vara rädd om och göra ditt bästa för att spendera så mycket tid som möjligt med.
  • Alla sitter vi väl och surfar dagligen. Istället för att läsa deprimerande nyheter rekommenderar vi att du hittar en sajt du gillar med underhållande artiklar och bloggar som t ex rivig.se.
  • Du har säkert en komiker du verkligen gillar. Följ denne på sociala nätverk och se videos på YouTube när du har en stund över och behöver slappna av.  
  • Gör en scrapbook över roliga händelser som har hänt inom familjen. Barn brukar vara en guldgruva när det kommer till roliga uttalanden och påstående, men det finns säkert gott om andra gemensamma anekdoter som kan väcka skratt på sammankomster.

Relaterade artiklar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button