Historien om Gamestop – Börsens största skämt
Aktiehandeln kan på många sätt liknas vid casino spel. I båda fallen har man inte någon kontroll över att förutspå om man kommer vinna eller förlora pengar. Skillnaden är förstås att i aktiehandeln kan man vanligtvis vinna mer än man förlorar, åtminstone i teorin.
I praktiken råder ofta mycket mygel i bakgrunden. Marknaden har skådat allt från Inside trades till att stora aktörer manipulerar börser för sin egen vinning. Inget är förstås ett bättre exempel på detta än Historien om Gamestop – där en grupp amatörer på Reddit tillsammans köpte alla aktier på Gamestop samtidigt och fick stora fonder att svettas med kalla tårar.
Hur kunde detta ske? Och vad blev slutresultatet? Läs vidare för att läsa om Gamestop-börsen och dess parodiska cirkus.
Vem är Gamestop?
Gamestop grundades 1984 och har sedan dess varit ett ställe för många världen över för köp av spel och konsoler. De sålde och säljer än idag spel till konsoler som Nintendo, PlayStation och många fler.
De har varit ett långlivat företag och finns än idag, Men hur ser framtiden ut för Gamestop? Den såg ganska dyster ut, i alla fall under slutet av 2010-talet.
Det gick dåligt för Gamestop
Anledningen att folk tappade tron på Gamestops framtid är inte väldigt överraskande. De har under en lång tid sjunkit i börsen och var som lägst värda mindre än 1 dollar per aktie. Själva affärsiden var sedd av allmänheten som utdöende – att folk kunde köpa fysiska spel till fysiska konsoler. Nuförtiden spelar nästan alla digitalt på sin mobil, surfplatta eller dator.
Det var därför ingen överraskning att de största fonderna inte tvekade att göra den mest riskabla handlingen inom börsmarknaden: De började blanka aktien.
Fonder började blanka aktien
När du köper aktier köper du en andel i ett företag. Det är något de flesta av oss förstår. Ett mer komplicerat koncept är blankning.
Blankning betyder att man lånar en aktie, säljer andelen på börsen, köper den tillbaka på senare tidpunkt och ger aktien tillbaka. Om du gör en blankning när en aktie är värt 100 kr, och köper den tillbaka när värdet är 10 kr, så har du gått med 90 kr i vinst. Om du däremot köper den tillbaka efter att aktien har stigit till exempelvis 200 kr, ja då har du förlorat 100 kr.
Detta var en av de största anledningarna till varför Gamestop låg så långt nere. När flera fonder bestämmer sig för att blanka en aktie, går priset ner, vilket potentiellt kan leda till fler aktörer som säljer aktien. Det leder ofta till en ond spiral där börsen ligger långt under själva värdet på Firmat.
Reddit-gruppen “r/Wallstreetbets” vaknade till liv
Vi har ju alla hört uttrycket att “Lotteri är en skatt för människor som inte kan matematik.” Det var ett citat som användarna i Reddit-tråden Wallstreetbets på sätt och vis förstod – men totalt struntade i. Denna Reddit-grupp bestod av vanligt folk som mest handlade aktier på skoj. De trodde inte på hur de en dag skulle bli miljonärer. Inte heller hade de någon aning om hur man läser av börsen.
Ändå började de vakna när en av dem gjorde en chockerande analys, antalet andelar som var blankade var fler än de andelar som fanns. Om alla som blankade aktier skulle få för sig att försöka köpa tillbaka samtidigt, så var de fördömda. Det fanns inte andelar till alla, och det betydde att värdet på Gamestops aktie i teorin kunde stiga till oändligheten.
Vad fick då användarna på Wallstreetbets för sig att göra? De gick alla in samtidigt och köpte aktier. Detta gav en liten men chockartad ökning som skulle sätta igång en stor kedjereaktion. Fonderna som blankade aktier hos Gamestop såg börsen sticka iväg, och blev rädda att börsen skulle fortsätta öka. Då började de köpa tillbaka sina aktier, vilket fick börsen att stiga ännu mer. Så sattes kedjereaktionen igång.
Börsen steg – fonder blev satt på knä
De som hade blankat Gamestops aktie fick lida riktigt hårt allt eftersom aktien ökade explosionsartat. På bara en dag förlorade blankarna motsvarande 16 miljarder kronor.. Så småningom blev det så illa att Gamestop-blankare i USA totalt förlorade över 700 miljarder kronor.
Allra värst drabbat var Melvin Capital, en av USAs största fonder. De hade gått i konkurs om inte de hade fått låna 27 miljarder kronor för att täcka sina förluster. Melvin fick också lån från företaget Citadel, som äger 30% av aktieplattformen Robinhood. Det var i den plattformen de flesta användare från Wallstreetsbets gick för att köpa sina aktier.
Den 1 februari förbjöd Robinhood köp av Gamestop-aktier på sin plattform. Det blev mycket ilska från användarna eftersom de upplevde orättvisa. Man förbjuder aldrig köp av aktier när fonder gör en beställning, så varför skulle man göra det mot vanliga användare?.
Dock hade Robinhood också sina ursäkter. När tusentals användare gör ett köp samtidigt i plattformen kan Robinhood inte garantera att de får aktien för det pris de har köpt det för.
Men, hur gick det för Gamestop?
Man kan fort tro att börsen hos Gamestop kraschat och återvänt till siffrorna innan toppen. Faktum är att Idag ligger Gamestop fortfarande nästan 30 gånger högre än under år 2020.