Därför ska man köpa mjukvara online

I princip alla personer i befolkningen har en dator idag. Datorerna används inte bara på arbete som ett arbetsredskap, de underhåller på fritiden, utbildningar i skolorna och gör en hel massa andra saker också. Men egentligen är inte det datorerna själva som gör särskilt mycket. Det är givetvis programmen som vi installerar på datorerna, som är viktigast. Och när vi ska ha nya program kan det finnas anledning att köpa dessa på internet. 

Mjukvara är ett begrepp som täcker över de program som finns i din dator. Oavsett om det är de grundläggande programmen såsom operativsystemet eller antivirusprogrammen så kallas de allihopa för mjukvara. Man kan nästan säga att mjukvaran är datorns personlighet som man skulle jämföra datorer och människor. Det är alltså mjukvaran som avgör hur din dator fungerar och vad den kan åstadkomma, i alla fall till dels. 

Vad behövs till din dator

Olika sidor på internet kräver olika mycket. Om du är inne på en hemsida på internet som IX dejt till exempel och ska ha en sex video chat, alltså chatta med en kille eller tjej och ha din kamera i datorn tänd samtidigt så ni kan se varandra medan ni chattar, då behöver du inte en värstingdator precis. Att chatta och träffa singlar på internet både för chatt eller för träffar i verkligheten är inget som kräver en stor prestanda i datorn. 

Det är ju givetvis så att oavsett vilket program, eller mjukvara, du än har installerat på din dator så är det givetvis hårdvaran, som avgör hur snabbt eller effektivt en dator faktiskt kan arbeta. Hårdvaran är alltså alla komponenter som finns inuti datorn. Det vill säga en liten fläkt som svalkar av processorn när det blir varm. Själva skärmen på datorn och exempelvis minneskortet. Alla dessa komponenter har sina begränsningar. En skärm med tiotusen pixlar kan ju bara visa tiotusen pixlar. Det är givet för vem som helst.

Mjukvarans roll

Men mjukvaran har också inflytande på hur bra en dator fungerar. Ett program kan exempelvis programmeras till att visa pixlarna tydligare eller snabbare och på det viset dra nytta av alla datorns olika komponenter. Något som gör att datorn kan dra nytta av alla alternativ som finns och då upplevs datorn som snabbare och effektivare. 

När man köper mjukvara är det alltså viktigt att man tittar på vilka systemkrav de olika programmen har. Genom att välja program som har systemkrav som passar din dator kommer programmet att köras bättre. Att jämföra programmen är alltså viktigt, något som är enklare på internet iställer för i en butik som endast har ett begränsat antal program.

Relaterade artiklar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button